urban chameleon

Urban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban ChameleonUrban Chameleon

 

Je thuis voelen in de stad begint voor de meesten van ons in het privé-domein, ons huis. Wanneer men iets langer nadenkt over deze gedachte komt men als snel tot de conclusie dat je thuis voelen meer betekent dan alleen tevreden zijn met de ruimte binnen onze vier muren. Ieder individu is onderdeel van een groter geheel, we zijn ook familie, vriend, collega, enz. Voor het behoud en de ontwikkeling van dit sociale netwerk zal men zich moeten mengen in het stedelijk netwerk. Met andere woorden, de sociologie betekent niets zonder de architectuur en stedenbouw. Vanuit deze benadering is de publieke ruimte misschien wel belangrijker dan ons privé domein?

Anno 2014 heeft de gemeente Amsterdam nog steeds geen duidelijke ideeën voor de ontwikkeling op de kop van het Java-Eiland. De stad raakt dichter bevolkt en met deze ontwikkeling wordt de privacy en de privé-ruimte voor elke bewoner kleiner. De vitaliteit van een stad is niet meer alleen afhankelijk van het programma dat zij biedt, de kwaliteit van de openbare ruimte wordt het belangrijkste onderwerp van de toekomst.

Het uitgangspunt van de Urban Chameleon is dan ook de publieke ruimte, die met haar landschap de juiste balans tussen architectuur en natuur probeert te creëren. Het ontwerp is meer dan een gezonde omgeving, het functioneert als een kameleon. Het merendeel van het jaar is het een groene oasis en door de grootte van de publieke ruimte kan het ook voorzien in de behoefte van evenementen.

Het programma bestaat uit een hotel in de hoge toren, een wellness centrum aan de zuidzijde, horeca op de kop en vierenzeventig woningen. Daarnaast maakt de voetgangers- en fietsersbrug naar Amsterdam Noord een stepping stone van Java-Eiland. Het immens grote golvende vegetatie dak is karakteristiek voor de openbare ruimte. Het creëert een natuurlijke omgeving in de bebouwde stad en vergroot daarnaast het openbare ruimte tijdens evenementen, wanneer de groene heuvel en brug als tribune worden gebruikt.

Als men in een groenrijke omgeving woont is het belangrijk om dit ook binnen te kunnen ervaren. Daarom is het groene concept van het landschap de woning ingetrokken. De wens was om het landschappelijke volume met haar groen binnen te kunnen waarnemen, een tweezijdige oriëntatie te creëren en het groen onderdeel te laten zijn van het wonen.

Ook de constructie sluit aan op het landschappelijke karakter, middels de houten structuur. Hout is duurzaam, vuurvast en vochtregulerend, waardoor een aangenaam binnenklimaat ontstaat. Daarnaast is de constructie tevens de esthetische binnen afwerking van het interieur.

Ondanks alle technologische ontwikkelingen zijn we ervan overtuigd dat de beginselen van de architectuur te halen zijn uit de natuur. Deze kijk op het ontwerpen brengt de architectuur en de mens samen.

 

Skills: Architectuur, Stedenbouw